Osa Sutela-Kodin palvelukokonaisuutta on yksilöllisen itsenäistymispolun rakentaminen meille sijoitetulle nuorelle. Tavoitteena on tarjota laitoksessa tapahtuvan kuntoutusjakson jälkeen, käytännössä yli 17-vuotiaille täysi-ikäisyyttä lähestyville nuorille, mahdollisuus ottaa asteittainen, suunnitelmallinen ja turvallinen askel eteenpäin kuntoutuksessaan. Kohti itsenäistymistä.

Itsenäistymispolkumme on kaksiportainen. Ensimmäisen portaan kohdalla kyse on laitosympäristöä itsenäisemmän asumisen harjoittelusta 8 kilometrin päässä Sutela-Kodista. Anttolan kirkonkylällä olevassa rivitalokaksiossa nuori elää vielä paljolti Sutela-Kodin palveluiden piirissä. Ohjaaja käy nuoren luona vähintään kolme kertaa päivässä, viikko-ohjelma (liikunta, terapia, yksilökeskustelut, harrastukset) on käytännössä Sutela-Kodin päiväohjelman mukainen. Samalla on kuitenkin opiskelujen tai työkokeilun ohella mahdollisuus päästä ohjatusti harjoittelemaan itsenäistyvän nuoren arkea omassa asunnossa.

Itsenäistymispolun toisella portaalla nuoren arki siirtyy Mikkeliin. Sutela-Koti auttaa nuorta asunnon hankkimisessa. Nuorelle määritellään yhdessä tarpeelliset tukipalvelut. Toiselle portaalle siirtyminen on mahdollista toteuttaa joko hiukan ennen täysi-ikäistymistä tai sitten vaihtoehtoisesti myös jälkihuollon palveluna täysi-ikäiseksi tulemisen jälkeen.